lørdag 21. november 2009

Grønnsaksuppe

Hei.
På en lørdag passer det godt å koke kraft. Det tar mange timer, og en bør være i huset for å passe på at det er riktig temperatur, rett under kokepunktet. Jeg var så heldig å bli dratt ut på tur klokka halv ti, så jeg hadde hele dagen til min disposisjon etterpå. Etter rask gange i marka hadde jeg energi nok til å gå løs på grønnsaksuppa i min gode gamle kokebok. Jeg kokte tre liter kraft av 0,649 kg høyrygg, og brukte ca. en liter i denne suppa som jeg tilsatte ca 100 gram poteter, kålrot, gulrot pluss litt selleri. Jeg skar opp en del av kjøttet som jeg la tilbake i suppa. Resten av kraften og kjøttet gjemmer jeg til noe annet.

Suppe er noe som brukes altfor lite, i alle fall i mitt kjøkken. Jeg hadde en praktikant fra Ukraina som fortalte at de spiste suppe regelmessig i hennes hushold. De kunne til og med ha suppe til frokost, særlig faren hennes likte suppe, og han kunne også ha det med som niste på jobb, så vidt jeg husker. Hun laget bortsj til oss, og den var nydelig, sammensatt av mange grønnsaker i tillegg til den karakterisktiske rødbeten.

Om vinteren passer også suppe godt her i landet. En blir varm innenfra og utover. Ennå er det noenlunde mildt, men før en vet ord av det kan det være godt å ha en suppe på lur.

Fram for suppe nå!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar