søndag 15. november 2009

kjøtt og bønneragu

Hei.
Til søndags middag ble det altså kjøtt og bønneragu. Brune bønner ble lagt i vann i går kveld og kokt i 45 minutter mens jeg stekte oppskåret kjøtt, løk og sopp som erstattet flesk, men sopp smakte like godt. Da kjøttgryten var ferdig var det nesten synd å helle en masse bønner oppi. Jeg tok omtrent halvparten i gryta, og beholdt resten til en ny oppskrift. Bønneinnslaget minner igjen om tider hvor det var flere munner å mette og maten måtte drøyes. Men det handler kanskje også om at planteproteiner er sunnere enn animalske. Husets kokk er også husets medisiner som i stor grad kan drive forebyggende medisin gjennom sunt kosthold. Selv om jeg vet at barna ikke er så glad i bønner ok jeg sjansen, og de likte det godt. De ga faktisk retten 10 poeng på en skala fra 1-10. En kan også ha godt av å tenke på at bønner er den viktigste middagsingrediensen ved siden av ris for store deler av verdens befolkning. I India for eksempel går det mye i retten "dal" som består av ris, bønner og grønnsaker.

Bønner er også billig mat. I trange tider har det vært viktig å ha noen poser varierte bønner i skapet. Bønner og linser kan også være en god erstatning for kjøttdeig, for eksempel i taco. Med godt krydder smaker det faktisk bedre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar