søndag 1. november 2009

Hei
I dag er det søndag, og jeg pleier alltid å lage noe godt til middag på søndager, som regel blir det dessert også. Godt å ha program. Leste avisa og gikk en tur i skogen, det er flott høstvær og vakre farger. Hadde noen lammekoteletter og bakte poteter liggende. Potetene gjør seg sjølv i ovnen på 200grader. De var store, så de fikk minst halvannen time.

Imellomtiden fikk jeg laget bursdagskake til min sønn og pyntet med krem. Jeg brukte en oppskrift fra et hefte som vi har brukt i mange år. Det er mange fine bilder av ulike kaker til festlige begivenheter. Jeg har aldri laget noe annet enn vafler og rislapper fra Haugesund husmorskoles kokebok. En av grunnene er sikkert at det ikke er bilder av maten, ofte er det bildet som inspirerer til å ta fatt. Datteren min sier at jeg også må ha bilder på bloggsiden min. Hun sier det er andre kjøkkenskrivere som også skriver om mat og som viser bilder av det de lager. Det er noe å tenke på.

Lammekoteletter skulle lages og stelles som oksekoteletter, stod det i boka. Det eneste som skiller framgangsmåten fra det jeg ville gjort selv er at det skulle steke fra 1/2 til 3/4 time under lokk og småsurre i kokende vann. På den måten får en selvsagt god sjy som en kan slå over potetene. Der kommer sausen inn igjen, var det ikke mye mer av det før?Kanskje det ikke var så mye tilbehør til maten, så det ble ekstra viktig å ha saus på potetene. Ellers ville jeg bare stekt i smør og kanskje brukt litt kortere tid.

På søndager bruker jeg også et annet servise enn ellers i uka. Det er noe med å markere en viss høytid. I min barndom husker jeg at vi også kledde oss finere, og at noen av barna i gata kom hjem fra søndagsskole i finstasen og med en liten bok, hvor det var klistret inn gullmerker. Slike bøker hadde ikke vi i vår familie. Det er en journalist fra Haugesund som har skrevet en bok fra den gaten vi vokste opp i. Boka heter Sjetongane i gatå. Kan ikke huske at han har noe kapittel om søndagsskole og finstas, men det var jo en del av bildet. Ikke skrev han om søstera mi og meg heller, bare at det bodde noen unger lenger borti gata som bare var noen små "dretungar", det var vel oss det da.

Men folk flest gikk tur, eller syklet rundt Djupadalen og kom hjem til steik og surkål, som kanskje var det vanligste. Steik er det sjelden jeg har på søndager, men i boka finnes dyresteik, steikt høne, steikt kalkun, kalvesteik, steikt kanin, oksesteik, pinnesteik, svinesteik, svineribbe og steikt tiur. Det kan bli mye god mat på søndager framover.

Fortsatt god søndag.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar