Hei.
Til søndagsmiddag i dag stod biff stroganoff på menyen. Dette er en rett jeg kan huske fra oppveksten, men først da min stemor kom i huset på slutten av 60-årene. Min mor, Kristianiadamen, laget nok ikke noe slikt. I Haugesund Husmorskoles kokebok finner jeg heller ikke denne oppskriften, det var nok noe av det kule og nye som kom inn rundt 70-tallet sammen med noe så eksotisk som brokolli og paprika. På nettet fant jeg mange varianter, alle hadde løk, noen hadde løk og sjampignon og paprika. Min ble enkel, ettersom jeg bare hadde hvitløk i huset, men sausen ble god og jeg hadde ris og grønn salat med ananasbiter i. Det gikk rett hjem. Jeg var spent på om rødgrøten ville falle i smak, og etter et tredjegradsforhør om hva den var laget av, og litt prøvesmaking gikk den ned med melk.
Jeg tenker at i min matlaging har hverdagsdessertene blitt borte. I barndommen husker jeg at det gikk mye i ris og tyttebærsyltetøy med melk, eller flatbrødsoll, altså biter av flatbrød med sukker og melk på. I dag er det sånn etter jobb at en har en nok med å slå sammen en middag på en halv time, å lage dessert i tillegg blir for mye. Men disse hverdagsdessertene tilførte naturlige søtstoffer som frukt og syltetøy, i dag blir det mer til at en velter seg i lørdagsgodt en gang i uka. Jeg har litt sans for en jevnere fordeling av mer naturlig fruktsukker. Så i dag lagde jeg sviskekompott. Sviskene lå i vann natt til i dag, de ble kokt i vannet til de ble møre og tilsatt litt saft, sukker og potetmel. Jeg tenker ikke å skrive kokebok her, så hvis noen ønsker å se detaljene henviser jeg til Haugesund husmorskoles kokebok. Kanskje det går an å google den?
Det må jeg prøve. Så får jeg sette meg til å rette stiler.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar