onsdag 4. november 2009

Havregryn søtsuppe og eplegrøt.

Hei.
Det nærmer seg slutten på måneden, og det stadiet jeg kaller "tom peng pung". For å komme videre med oppskriftene ble det nødvendig å ty til formuleringen "man tager hva man haver". Jeg hadde rød saft, noen rosiner og litt havregryn. Tankene gikk tilbake til den høsten jeg kom flyttende fra Haugesund og begynte i femte klasse på Majorstua skole. Min mor, søster og jeg flyttet inn til min mormor, som bodde i en stor villa ved Frognerparken. Om morgenen kom mormor ned til oss og laget havregryn søtsuppe med rosiner, og jeg syntes det var en nydelig start på dagen. Særlig da det ble vinter, og vinter var det virkelig den gangen. Med varm suppe i magen bega vi oss ut i mørket mellom de store trærne i Frognerparken i retning Colosseum og skolen.

Jeg prøver å gjenskape suppen. Men havregrynene er tatt fra en frokostblanding, og når jeg også skal ha en spiseskje sukker i suppa pluss rosiner blir det litt for søtt. Men godt allikevel. Mange minner kommer tilbake. Vi hadde en hage med mange epletrær og mormor var mye sysselsatt i hagen. Hun høstet frukt og bær, og det stod stadig produkter fra hagen på bordet. En gjenganger var eplegrøten. Den ble brukt til hverdagsdessert, kald og frisk med melk og sukker på.

Da jeg skulle i gang med dagens rett, så jeg at vi hadde epler; potetmel og sukker hadde vi i skapet. Da var det bare å skrelle 500 gr. epler, koke dem opp i 1/2 l vann med 3/4 dl. sukker . Etter kort koketid var eplene møre og jeg rørte ut 1 1/2 ss potetmel i litt vann, trakk grøten av plata og helte i. Så ga jeg det hele et lite oppkok og helte over i skål. Det var ifølge oppskriften viktig å drysse sukker over, så det ikke skulle danne seg snerk.

Så det så. Da gleder jeg meg til hverdagsdessert i morgen.
Takk for i kveld.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar